čtvrtek 6. ledna 2011

Historie Lotus

Společnost Lotus, respektive její produkty, byla založena v roce 1982 dvěma partnery, Mitchem Kaporem a Jonathanem Sachsem, vše navíc zaštiťovala třetí osoba Ben Rosen. Úplně prvním produktem společnosti Lotus byl software pro prezentační potřeby vytvořený pro Apple II, na veřejnosti znám pod názvem Lotus Executive Briefing System. Kapor založil Lotus poté, co odešel z pozice ředitele vývoje ve společnosti VisiCorp, kde měl na starosti i vývoj VisiCalc-tabulkového softwaru podobnému Excelu.

Velmi krátce na to, co Kapor odešel od VisiCorp, spolu s Sachsem vytvořily integrovaný tabulkový program s grafickým rozhraním. I přesto že společnosti IBM a VisiCorp měli dohodu, že software z produkce VisiCorp pod názvem VisiCalc bude prodáván společně s počítači IBM, Lotus měl viditelněji lepší produkt než byl tehdejší VisiCalc.

Lotus vydal produkt Lotus 1-2-3 26. ledna roku 1983. Název měl za úkol reprezentovat tři možnosti použití softwaru – tabulkový soft, grafický balík a databázový manažer. Poslední dvě jmenované funkce se sice používaly méně, nicméně produkt Lotus 1-2-3 byl v té době ve svém segmentu nejsilnějším na trhu. Prodejnost byla tak vysoká, že se ze společnosti Lotus stala jedna z největších samostatných softwarových firem na světě a to vše téměř ze dne na den. Původní plán bylo dosáhnout tržeb ve výši 1 milion dolarů, reálně to však nakonec bylo neuvěřitelných 54 milionů.

V roce 1982 do Lotusu přišel management konzultant Jim Manzi, o 4 měsíce později se z něj stal zaměstnanec Lotusu. V říjnu roku 1984 se stal prezidentem, za další dva roky byl v dubnu jmenován CEO společnosti. V červenci 1986 se stal předsedou představenstva, kde zůstal až do roku 1995.

S rostoucí popularitou osobních počítačů rostl i trh s produkty, které produkoval Lotus. Kalkulátor byl velmi populární, a proto se Lotus rozhodl investovat i do dalších produktů, například do Ray Ozzie's Symphony (1984) a Jazz office suite pro Apple Macintosh (1985), Jazzu se ale na trhu nedařilo.

Koncem osmdesátých let následovaly další produkty z dílny Lotus, žádný z nich však nedosáhl takového úspěchu jako verze 1-2-3.

Žádné komentáře:

Okomentovat