sobota 22. ledna 2011

Lotus Notes

Lotus Notes je klientská strana client-server tzv. collaborative application developed, která je prodávána a distribuována společností IBM Software Group. IBM popisuje produkt jako "integrovanou desktopovou aplikaci na klientském počítači pro přístup do byznys emailů, kalendářů a aplikací na IBM Lotus Domino serveru". Před verzí 4.5, název Lotus Notes reprezentoval jak klientskou, tak i serverovou aplikaci, to se samozřejmě s verzí 4.5 změnilo.

Lotus Notes lze použít pro velký počet aplikací i pro potřeby internet komunikace kolaborátních aplikací, včetně emailů, kalendářů, PIM, instant messagingu, web procházení a dalších doplňkově bohatých aplikací. Lotus Notes lze použít na přístup k lokálním datům i k datům uloženým na serveru. Momentálně je aktuální verze k dispozici na http://www-01.ibm.com/software/lotus/products/notes/ a její produktové číslo je 8.5.2.

Aplikace Lotus Notes lze použít jako IMAP a POP emailový klient pro non-Domino mailové servery. Klient aplikace Lotus Notes umožňuje i browsování, samozřejmě se dá nastavit i používání jiného prohlížeče namísto tohoto integrovaného.

Doplňkové funkce obsahují například skupinové kalendáře a rozvrhy, SMTP / MIME emaily, NNTP podpora zpráv a automatické HTML konverze všech dokumentů pomocí Domino HTTP task.

Počínaje verzí 7, Notes nabízí i rozhraní pro web. Domino se umí chovat jako web server pro soubory HTML. Dostupný je též designový klient pro velmi rychlý a flexibilní vývoj databází. Je sestaven z formulářů, které umožňují uživatelům vytváření dokumentů a ze zobrazení, které zase zobrazují vybrané pole dokumentů ve sloupcích.

Kromě toho, že Lotus Notes je komplexní systém pro skupinovou práci a sdílení informací (email, dokumenty, diskuse), Notes / Domino je také platforma pro vývoj vlastních client-server a web aplikací. Tolik ve zkratce o Lotus Notes.

Žádné komentáře:

Okomentovat